in englishAuf deutschmagyarul
Kapcsolat | Sajtószoba | Oldaltérkép
Ön itt áll: Pálinkasarok > Pálinkás érdekességek > A pálinka típusai

A pálinka típusai

A tiszta kisüsti pálinkák

Tiszta gyümölcspárlatok, melyeket Magyarországon és a Felvidéken állítanak elő. A magyar pálinkára jellemző, hogy mindig szakaszosan és két lépcsőben állítják elő. Van egy főzési és egy finomítási szakasz. Minden pálinkának ez volt az alapja.
 

Az édes pálinkák

A pálinkát cukorral és mézzel ízesítették és főleg hölgyek fogyasztották. Az édes pálinkák őshazája a mai Göcsej és az Őrség területe.
Régebben a hölgyek itala volt a pálinka, akik nagyrészt édes, sokszor mézes pálinka formájában fogyasztották. 
Nem véletlen, hogy sok mai italgyártó cégnek likőrgyár a neve. Régen a tömény italfogyasztás több mint 50%-a likőr jellegű italok formájában realizálódott.
 

Az ágyas pálinkák

A Kárpát-medence dél-keleti részéből származnak. Két csoportja ismert: a téli ágyas vagy öregágyas pálinkákat aszalt gyümölcsön és fűszernövényeken, a nyári ágyas vagy friss ágyas pálinkákat friss gyümölcsökön érlelik. Az előbbieknek ódon és nehézkes, a friss ágyasoknak könnyebb, lágyabb ízük van.
 

A gyógypálinkák

Jelentősége az édes pálinkákkal vetekedett a régi időkben. Rozmaringot, tárkonyt, bazsalikomot, kamillát, koriandert kivonatoltak pálinkákkal. A gyógypálinkák (a Kárpát-medence középső részén vannak erről írásos dokumentumok) legtöbbször hegyvidékekről származnak. Horvátországban a gyógypálinkák napjainkig meghatározóak, a magyar piacról azonban mára teljesen eltűntek.


„Pálinka, aki iszik belőle, minden kortyától egy évvel fiatalabb lesz.”
Koncz Gábor  
Palinkasarok