in englishAuf deutschmagyarul
Kapcsolat | Sajtószoba | Oldaltérkép
Ön itt áll: Rólunk > Bérfőzés

Bérfőzés/ kereskedelmi főzés

Cégünk telephelye Dunavecse külterületén található, a központtól 200 méterre, közművekkel körülvett ingatlanon. Itt helyezkedik el a hűtőtároló, az aszaló és pálinkafőző üzemünk is. Jelen műszaki ismertetés a pálinkafőzőre vonatkozik. Kisüsti pálinkafőzdénk alkalmas bérfőzésre és kereskedelmi főzésre egyaránt.

BÉRFŐZÉS – cégünk szaktudása az Öné!

A bérfőzési vonal folyamatának szakaszai: az alapanyag fogadása, a lepárlás és a késztermék átadása. Tekintsen bele, hogyan készül egy igazi hungarikum!

 1. Alapanyag-fogadás – szakértelemmel a minőségért.

  Bérbe főzető ügyfeleinktől a cefrét fedeles műanyaghordókban vesszük át, ez minden esetben minőségvizsgálattal kezdődik, a főzető jelenlétében, aki szemrevételezéssel, illetve kézi refraktométeres méréssel állapítja meg a gyümölcsből lefőzhető minőséget. A mintavétel után következik a felöntés. Gyümölcscefre esetében a leendő párlat alapanyaga közvetlenül az 1500 literes fogadó puffer-tartályba kerül, ahonnan zárt csőrendszeren keresztül szivattyúzzuk a főzőüstök egyikébe. Törkölycefre esetében ezt a folyamatot megelőzi a péppé darálás művelete, ezek után következik az előbbiekben ismertetett felöntés. A cefreszállító edényeket főzetőinknek módjukban áll már a telepen elöblíteni.
   
 2. Lepárlás – Hogyan készítjük el Önnek saját gyümölcséből a legfinomabb pálinkát?

  A kisüsti pálinkafőzés egy zárt technológiai folyamat. Pálinkafőzdénkben 2 db 500 liter hasznos térfogatú duplikált, vízfürdős, földgáztüzelésű főzőüst és az ezekhez tartozó gyártósor található. A főzőüst speciális betöltőnyílással és gőz-sisakos páracsővel ellátott zárt rendszer, melyben a cefre a fűtés hatására jön forrásba. Innen kezdődik a párlások légies körtánca. A fejlődő szeszpárák a magasított sisakon és szeszpáracsövön keresztül a hűtőkészülékbe kerülnek, itt a kívül- belül alkalmazott hűtés következtében lecsapódnak, ez az ún. alszesz. Az alszesz a szűrőkészüléken át megtisztulva a 250 literes finomító üstbe kerül, ahol gázfűtés hatására ismét forrásba jön. A fejlődő szeszpárák az erősítőfeltétben minden tányéron lecsapódnak és minden bekapcsolt tányéron újból elérik a forráspontot, majd az előhűtőn és a páracsövön keresztül a csőköteges hűtőkészülékbe kerülnek, melyben hűtés hatására újból lecsapódnak, cseppfolyóssá válnak. A lecsapódott pálinka az epruvettákon és szeszmérőgépen keresztül a pálinkagyűjtő tartályokba kerül.
   
 3. Késztermék átadás – erre legyen büszke barátai előtt!

  A főzet bemérése után – a főzető jelenlétében és közreműködésével – a készterméket a felfogó edénybe ürítjük, melyekből a kisüsti pálinkát az erre a célra hozott szállítóedényekbe töltjük. Telephelyünket úgy alakítottuk ki, hogy Ön teherszállító járművel is kényelmesen megközelíthesse az átadóhelyet.

KERESKEDELMI CÉLÚ FŐZÉS – a Vecse Komplex Kft. saját gyártású termékei

Saját termékeink esetében még szigorúbb követelményrendszer alapján dolgozzuk fel a gyümölcsöket. A kereskedelmi főzővonal folyamatába már beletartozik a gyümölcs- előkészítés is, ezután kerülnek az alapanyagok a cefrézés, a lepárlás, a pálinkaérlelés, valamint a palackozás és az értékesítés fázisába. A gyümölcsfeldolgozó vonalunk kapacitása 2 to/h. Általában szilvát, barackot, almát, körtét dolgozunk fel pálinkának. 100 kg gyümölcsből alma, körte esetén 90 liter cefrét ill. 5 liter pálinkát, szilva-barack esetében 92 liter cefrét ill. 6 liter pálinkát nyerünk átlagosan. A megfelelő alkoholtartalomra beállított gyümölcspárlat érlelése 3 db. 2 m 3-es rozsdamentes szesztartályban és 8 db gönci hordóban történik, gyümölcspárlat-érlelő kapacitásunk 7,3 m 3. A gyümölcspárlat érlelését és minőségi adatait üzemi naplóban tartjuk nyílván.

BIZTONSÁG ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM EGY XXI. SZÁZADI MUNKAHELYEN

A gyártás során végig ügyelünk rá, hogy semmilyen káros anyag ne kerülhessen ki a természetbe, valamint hogy a legtöbb növényi hulladék újrahasznosítható legyen. A nyersanyag lepárlása után visszamaradó maradékanyagot átfejtjük a két 15 m 3-es cefremoslék-tárolónk egyikébe, pihentetés, hígítás, valamint pH-beállítás céljából, ezután a bevizsgált cefremoslékot szántóföldi öntözésben használják fel újra. Az alszesz és az utószesz, alszesz szennyvíz- (luttervíz-)aknába kerül, ahonnan a megsemmisítő helyre szállítjuk.

A gyártás során végig szem előtt tartjuk dolgozóink biztonságát is: szeszfőzdénkbe – havária esetére – alkoholérzékelőt és vész-szellőzőt telepítettünk.


„Jó pálinka, jó egészség, szép leány, szép feleség. Szépasszonynak, jónak, szépen járó lónak kár megöregedni! ”
Koncz Gábor  
Palinkasarok