in englishAuf deutschmagyarul
Kapcsolat | Sajtószoba | Oldaltérkép
Ön itt áll: Pálinkasarok > Pálinkás érdekességek > Hazai pálinkafajták

Hazai pálinkafajták

Magyarország egyes területei - hasonlóan a borvidékekhez - kiemelkedő adottságokkal rendelkeznek egyes gyümülcsök aromagazdagságát tekintve. Jelenleg az alábbi tájegységek pálinkái tartoznak a kiemeltek közé:

Békési szilvapálinka

A kőrösök völgyében termett vörös szilvából évszázados hagyományú kisüsti rendszerű pálinkafőzéssel készült pálinka. Aranyló színét és kiváló ízét a fahordós érlelésnek köszönheti.

Gönczi barackpálinka

A Gönczi Magyar kajszibarack és a termőtáj kiváló jellegéből születő, különleges illat- és zamatanyagban gazdag pálinka, amely aromagazdagságban jelentősen különbözik más régiók barackpálinkáitól.

Kecskeméti barackpálinka

A környéken termesztett kajszibarackból készített, a gyümölcs illatát, ízét és zamatát megőrző, világhírű pálinka.

Szabolcsi almapálinka

A táj  különleges, jó minőségű almát terem, melyből a hagyományos réz kisüstön történő lepárlás során készül a friss, üde gyümölcsízű és -illatú, kellemes aromájú almapálinka.

Szatmári szilvapálinka

Évszázadok óta a Szatmár-Beregi táj kiemelkedő híressége, vendégköszöntő itala, amely a gyümölcs aromagazdagságát koncentrálja a pálinkában, de leőnyös a fahordós érlelése is.

Egyéb pálinkafajták

A pálinka alapanyagainak felsorolásából kiemelhetjük a borókát. Nálunk a Felvidéken a borókafenyő bogyóiból (Baccoe Juniperi) készítik. E bogyók jelentékeny mennyiségű cukrot, továbbá kis mennyiségű illóolajat tartalmaznak. A bogyókat vizzel megtörik, majd a cukrot elerjesztik és a képződött szeszt desztillálják. Az így előállított pálinka többnyire 40-60% borszeszt tartalmaz, azonfelül csekély mennyiségű illó boróka-olajat, amelytől sajátos zamatúvá válik. Élvezeti szerként, és házi gyógyszerként egyaránt használják.


„Pálinka, aki iszik belőle, minden kortyától egy évvel fiatalabb lesz.”
Koncz Gábor  
Palinkasarok