in englishAuf deutschmagyarul
Kapcsolat | Sajtószoba | Oldaltérkép
Ön itt áll: Pálinkasarok > Pálinkás érdekességek > Pálinkaversenyek

Pálinkaversenyek

HunDeszt Pálinkaverseny

Az év novemberében megrendezésre kerülő HunDeszt Pálinkaverseny célja változatlanul az, hogy fórumot biztosítson a pálinka- és párlatkészítők termékeinek megmérettetésére. Mégpedig azért, hogy elősegítse a minőség folyamatos javulását, a fogyasztók és a termelők szemléletének fejlődését, a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését és a pálinka minél szélesebb körben való elismerését.
A versenyen csak olyan pálinkák és párlatok (100 százalék gyümölcsalapú desztillátum) vehetnek részt, amelyek megfelelnek a hazai előírásoknak. A versenyre nevezhetnek pálinka- és párlatfőző társaságok, egyéni pálinka- és párlatfőzetők és - a gyártó hozzájárulásával - a kereskedő szervezetek valamint a bérfőzők is.
A mintákat húsz pontos bírálati lapon értékelik, elbírálva a technológiai korrektséget (figyelembe véve az alapanyagot, a cefrézési-, erjesztési-, elválasztási, esetleg érlelési hibákat), a gyümölcs jellegét (a fajtán belüli specifikációk figyelembevételével), az íztisztaságot és a harmóniát. Az arany-, ezüst-, és bronzérem mellett az egyes kategóriákban az aranyérmet nyert tételek közül - a bírálók visszakóstolását követően - a legjobbat champion címmel jutalmazzák. A bírálók az egyéb gyümölcscsaládonként is odaítélhetik a champion díjat az aranyérmes tételeknek, de csak akkor, ha azokból legalább három nevező, legalább tíz mintája versenyzett.
Évről évre emelkedik a HunDeszt Pálinkaversenyre benevezett pálinkák és párlatok száma. Az első HunDeszt Pálinkaversenyre 78 mintát neveztek, 2006-ban már 163 tételt. 2007-ben pedig 220 pálinka és párlat méretett meg a nemzetközivé lett versenyen. A 2007. évi HunDeszt Pálinkaverseny a Magyar Szeszipari Szövetség és terméktanács szervezésében a hetedik pálinkaverseny volt. A megmérettetés 2005-ben és 2006-ban már ezen a néven futott, előtte a VinAgora keretein belül rendezték a „tetemrehívást”, 2001 és 2003 között pedig a Kecskeméti Hírös napok alatt rendezték meg a Kecskeméti Pálinka versenyeket.
Felhívja a figyelmet a pálinka, mint Hungaricum jelentőségére, a minőségi pálinkák fogyasztásának népszerűsítésére, valamint a gyártó cégek számára szakmai megmérettetési lehetőséget nyújt.
(www.szeszipar.hu)

Magyar Országos Pálinkaverseny, Gyula

Minden év áprilisában rendezik Gyulán a Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár nevű programot. Ennek keretében zajlik a Magyar Országos Pálinkaverseny, valamint a Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny, melyre a Kárpát-medence más régióiból is utaznak a versenyzők, hogy leadják a házilag főzött párlatokat. Általában két kategóriában - bérfőzők és bérfőzetők - hirdetik meg a versenyt, és hagyományosan különdíjjal jutalmazzák a legjobb, nem Magyarországon párolt testvérkészítményt is.
A Pálinkafesztivál egyben szakmai fórum is. Olyan kiemelt témák kerülnek elő, mint például a pálinkával kapcsolatos törvénykezési feladatok, a kisüsti marketingstratégiája, a pálinkafőzők tevékenységének szakmai és pénzügyi támogatása, a főzdék turisztikai lehetőségeinek kihasználása.
(www.palinkafesztival.hu)

 

Destillata, Ausztria

A szakma legnagyobb közép-európai versenyén szigorú minőségi szabályoknak megfelelően, a döntőn kizárólag a cukor és aroma hozzáadása nélkül készült, 100 százalékos desztillátumok vehetnek részt.
A kóstolás során a nemzetközi zsűri négy fő szempont alapján értékeli a párlatokat: az illat tisztasága, az íz tisztasága, a gyümölcs karaktere, valamint a harmónia.

Az aranyérmet nyert termékek közül újrakóstolással kategóriánként választják ki az év legjobb párlatait. Nemzetgyőztes címmel pedig a versenyre legalább 5 nevező főzdével és legalább 20 nevezett termékkel induló ország legjobb eredményt elért főzdéje jutalmazható.
(www.destillata.at)

Forrás: Pálinkafórum.hu
 


„Adjon az Isten szerencsét szerelmet forró kemencét. Üres vékámba gabonát, árva kezembe parolát, butellámba pálinkát!”
Koncz Gábor  
Palinkasarok